Na een melding bij het alarmnummer trof de politie in maart 2022 het slachtoffer roerloos en hevig bloedend aan in de slaapkamer van haar woning aan het Wilhelminaplein in Best. Zwaargewond werd ze naar het ziekenhuis gebracht. Daar bleek dat ze 18 messteken in onder andere haar armen, borst, gezicht en nek had.
Het slachtoffer verklaarde dat zij de relatie met de verdachte al enige tijd wilde beëindigen. De verdachte accepteerde dat niet en bedreigde haar in het verleden al meerdere keren met de dood. Na een avond waarop de verjaardag van het slachtoffer werd gevierd, bracht hij 's nachts zijn dreigementen tot uitvoering, nadat hij een stanleymes had gepakt. In hun gezamenlijke woning – waar ook de kleinzoon, schoonzoon en dochter van het slachtoffer waren – kneep hij eerst de keel van het slachtoffer dicht, sneed daarna haar hals door en sneed haar vervolgens nog meerdere keren met een mes terwijl het slachtoffer weerloos op de grond lag.
De dochter van het slachtoffer probeerde tevergeefs om de steekpartij te stoppen. Alleen door het adequaat optreden van de dochter en de hulpverlening, leidden de acties van de verdachte niet tot de dood, concludeert de rechtbank. De verdachte gaf aan dat hij die avond wodka had gedronken en dat hij zich daarom niets kan herinneren.
Gewetenloze daad
De rechtbank oordeelt dat de verdachte met zijn gewetenloze daad het slachtoffer voor het leven heeft getekend. De gebeurtenis heeft een grote impact op het slachtoffer en mensen uit haar directe omgeving. In haar gezicht heeft ze grote ontsierende littekens die een dagelijkse confrontatie en een blijvende herinnering vormen. Ze heeft nog altijd geen gevoel in een deel van haar gezicht. Naast het lichamelijk letsel hield het slachtoffer posttraumatische stressstoornis (PTSS) over aan het voorval. Ze is daarvoor in behandeling bij een psycholoog.
De rechtbank ziet verder dat onder andere de dochter en de minderjarige kleinzoon ongewild geconfronteerd zijn met het bloedbad dat in de woning is aangericht. De dochter heeft met lede ogen moeten toezien hoe haar moeder werd toegetakeld door de man die zij als vader zag. Ook bij haar is PTSS gediagnosticeerd.
Celstraf en contactverbod
De verdachte gaf op geen enkel moment openheid van zaken en nam nergens verantwoordelijkheid. De rechtbank vindt het twijfelachtig dat hij zich niets kan herinneren over die nacht, behalve over omstandigheden die mogelijk in zijn voordeel uitgelegd kunnen worden. Ook in de gevangenis heeft verdachte contact gezocht met het slachtoffer. Daarmee bewijst hij zijn eigen belang boven dat van het slachtoffer te stellen.
Al met al legt de rechtbank een celstraf op van 10 jaar. In verband met de veiligheid van het slachtoffer en haar dochter, mag de verdachte 5 jaar geen contact met hen hebben. Iedere keer dat hij dit overtreedt, krijgt hij 2 weken vervangende hechtenis. Verder moet de man een schadevergoeding betalen van ruim 40.000 euro aan het slachtoffer en haar dochter.