EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 22-jarige man uit Eindhoven veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging. Hij bood een vrouw hulp aan toen zij onwel werd, bracht haar naar haar appartement en verkrachtte haar vervolgens.

De destijds 53-jarige vrouw was in september 2022 op haar scooter onderweg naar een vriendin in Eindhoven, maar vlak nadat ze thuis was vertrokken, werd ze onwel. Ze stopte langs de kant van de weg en seinde naar automobilisten om hulp. Daarop stopte een busje met twee mannen, die voorstelden om een ambulance te bellen en haar vervolgens aanboden om haar naar huis te brengen. Eén van de mannen, de verdachte, bracht haar naar haar appartement. Eenmaal binnen pakte hij haar aan de haren vast en duwde zijn geslachtsdeel in haar mond.

De verdachte ontkent stellig dat hij de vrouw heeft verkracht. Volgens de rechtbank is er echter voldoende bewijs van het tegendeel. Het slachtoffer spuugde het sperma na de verkrachting in een handdoek. Uit onderzoek kwam een DNA-match met de verdachte. Nadat hij hiermee geconfronteerd werd, bleef de verdachte stellig ontkennen. Later wijzigde hij zijn verhaal een aantal keer, waarbij volgens hem onder meer sprake zou zijn van vrijwillige seks. Volgens de rechtbank doen die wisselende verklaringen ernstig afbreuk aan de geloofwaardigheid van de verdachte.

Daarbij komt als steunbewijs dat de vrouw kort na het voorval aan haar zoon liet weten dat er iets met haar gebeurd was. De vriendin van haar zoon kwam vervolgens naar het appartement en daar vertelde het slachtoffer huilend en in emotionele toestand wat haar was overkomen.

Vrijspraak andere verkrachtingen

In oktober 2022 had de verdachte meerdere keren seks met een andere vrouw; in een bos in Urmond, in een woning van een vriend in Eindhoven en in een andere woning in Veldhoven. Volgens de verdachte was dit vrijwillig. In het strafdossier zit geen steunbewijs voor de verklaring van het slachtoffer dat zij hiertoe zou zijn gedwongen. Dit betekent dat de rechtbank de verdachte vrijspreekt van dit verwijt.


Hulpbehoevende vrouw

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte op grove wijze inbreuk maakte op de lichamelijk en geestelijke integriteit van het slachtoffer. De situatie is nog eens verergerd doordat de vrouw onwel werd en dus hulpbehoevend was, wat haar bijzonder kwetsbaar maakte. De vrouw liet zich naar huis brengen in de veronderstelling dat de intenties van de verdachte oprecht waren. Ze stond doodsangsten uit, kon zich niet verweren, bevroor en vreesde voor haar leven. De eerste weken na het voorval durfde zij niet alleen in haar eigen huis te zijn. Ze is daarom uiteindelijk verhuisd. Tot op de dag van vandaag kampt zij met (psychische) klachten en heeft zij moeite met seksualiteit en intimiteit.


Verder weegt de rechtbank mee dat de verdachte eerder is veroordeeld voor zedenmisdrijven en dat hij op geen enkele wijze berouw, spijt, probleembesef of (zelf)reflectie toont. Volgens een psychiater en een psycholoog is er bij de verdachte sprake van een andere gespecificeerde persoonlijkheidsstoornis met antisociale en narcistische trekken en een hoge mate van psychopathie. De rechtbank beschouwt hem daarom als verminderd toerekeningsvatbaar. Onder meer omdat de kans op herhaling zonder behandeling groot is, krijgt hij - naast een celstraf - tbs met dwangverpleging. Ook moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 11.000 euro.