HELMOND/EINDHOVEN - Op 6 januari 2018 verandert het leven van een 45-jarige vrouw uit Eindhoven voorgoed. Na een avondje uit fietst ze met haar partner naar huis. Eenmaal aangekomen op de Eisenhowerlaan in Eindhoven gaat het helemaal mis. Bij het oversteken wordt ze aangereden door een BMW, die na de klap doorrijdt. Als gevolg van het ongeluk verliest ze haar onderbeen. De vermoedelijke doorrijder wordt later gepakt. Hij stond gisteren voor de rechter.
De Helmonder (26) kwam voor het eerst in beeld na meerdere anonieme meldingen, waarbij zijn naam werd genoemd als bestuurder van de auto. De bijrijder zou een vriend van hem zijn geweest. Deze vriend heeft volgens het Openbaar Ministerie uitgebreid en geloofwaardig verklaard bij de politie, in tegenstelling tot de verdachte: “Hij is alleen maar bezig is geweest zijn eigen hachje te redden en te proberen aan vervolging te ontkomen”, zo vertelde de officier van justitie tijdens de zitting.
Hoge snelheid
Onderzoek door verkeersspecialisten wees uit dat de BMW vlak voor de aanrijding een enorme snelheid moet hebben gehad van ongeveer 130 kilometer per uur. Iets dat wordt bevestigd door de bijrijder. Tijdens het onderzoek werd eerder al de bestuurder van een Volkswagen Polo aangehouden. Deze Polo reed vlak achter de BMW in volle vaart over de Eisenhowerlaan, maar raakte de vrouw niet, wel haar fiets. De bestuurder is geen verdachte meer.
Rood licht
Het staat vast dat niet alleen de verdachte verkeersfouten heeft gemaakt. Dat geldt ook voor het slachtoffer: “Uit onderzoek is gebleken dat zij door rood is gefietst, terwijl verdachte een groen stoplicht had. In de strafmaat hou ik hier enigszins rekening mee, maar nog meer met de enorme gevolgen die de aanrijding heeft voor het slachtoffer. Ze heeft nog altijd veel pijn en een medische eindsituatie is nog lang niet bereikt. Ook in psychische zin heeft dit zijn sporen nagelaten en datzelfde geldt voor haar werk, dat ze niet meer kan uitvoeren. Ronduit vreselijke, blijvende gevolgen.”
Drank en drugs
De officier van justitie rekent het de verdachte ook zwaar aan dat hij na het ongeval is doorgereden: “In plaats van fatsoenlijk te zijn, te stoppen en zorg en ondersteuning te verlenen aan de vrouw, besluit de verdachte er als een haas vandoor te gaan, zich totaal niet bekommerend om het slachtoffer. Ook de dagen en weken erna meldt hij zich niet, terwijl de gevolgen inmiddels duidelijk waren geworden en het voor verdachte ook duidelijk was dat de politie naar hem op zoek was. Onder meer daardoor hebben wij niet kunnen vaststellen dat hij drank en drugs had gebruikt tijdens het ongeluk, terwijl daar wel aanwijzingen voor waren.”
"Als een idioot gereden"
De officier van justitie was niet te spreken over het rijgedrag van de verdachte: “Hij heeft als een idioot gereden en dat in een auto die ook nog eens onverzekerd was. Hij reed met een veel te hoge snelheid, was met van alles en nog wat bezig, maar niet met de verkeersveiligheid.” Bij de strafmaat houdt het Openbaar Ministerie rekening met het strafblad van verdachte: “Dat bedraagt inmiddels negentien pagina’s met daarop een keur aan feiten. Na dit ongeluk heeft de verdachte zelfs nog een straf gekregen voor het rijden onder invloed van drugs. Blijkbaar heeft hij dus niet veel geleerd van dit vreselijke ongeval.”
Strafeis
Voor de bestraffing van de verschillende overtredingen zijn doorgaans voor de rechtbank de oriëntatiepunten een vertrekpunt voor het bepalen van de straf. De oriëntatiepunten geven voor deze categorie (geen alcohol, ernstige schuld, zwaar lichamelijk letsel) als straf aan: een taakstraf van 160 uur en een rijontzegging van een jaar. Volgens de officier van justitie doet die straf geen recht aan de ernst van de zaak, de opstelling van verdachte, zijn strafblad en de vreselijke gevolgen voor het slachtoffer: “Ik eis dan ook een gevangenisstraf van 5 maanden en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van achttien maanden.”
Uitspraak is over 2 Weken