EINDHOVEN - De hoofdofficier van justitie in Oost-Brabant heeft geen goed woord over voor de mensen die vrijdagmiddag bij een controle in een Eindhovense delicatessenwinkel tekeer gingen tegen handhavers en agenten. Het is niet voor het eerst dat handhavers en agenten te maken krijgen met geweld tijdens de coronacrisis. Wij stelden Heleen Rutgers een aantal vragen: “Tot nu toe hebben wij keer op keer opgetreden in dit soort zaken en dat blijven wij doen. Geweld accepteren wij nooit, laat dat duidelijk zijn.”
Is dit soort geweld toegenomen de laatste tijd?
“Geweld tegen mensen met een publieke taak is niet nieuw. Helaas gebeurt het regelmatig dat medewerkers van de politie en gemeenten geconfronteerd worden met geweld en agressie. Maar vergeet ook niet het geweld tegen medewerkers van bijvoorbeeld openbaar vervoerbedrijven, ambulances en onderwijsinstellingen. Tijdens de coronacrisis is het allemaal niet minder geworden.”
Hoe komt dat denkt u?
“Daar kan ik geen antwoord op geven, maar het is wel duidelijk dat de lontjes soms kort zijn en dat er de nodige spanning in de samenleving zit. Dat zien wij ook in ons werk op veel plekken terug. Kijk alleen al naar de mate waarin mensen online bedreigd worden. Dat zijn zorgelijke ontwikkelingen.”
Heeft u begrip voor die emoties?
“De coronacrisis raakt ons allemaal en dat daar emoties bij komen kijken is volstrekt normaal. Maar het kan en mag niet zo zijn dat bijvoorbeeld hulpverleners daarvan het slachtoffer worden. Bij geweld trekken wij een grens en daarin zijn wij glashelder.”
Wat doet het OM eraan?
“Om dit geweld zoveel mogelijk terug te dringen zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen bijvoorbeeld de politie en het OM. Zo zal de officier van justitie bij geweld tegen personen met een publieke taak de verdachte in beginsel ter verantwoording roepen voor de rechter en dat leidt niet zelden tot forse straffen. Laat dat ook een waarschuwing zijn.”