EINDHOVEN - Een 23-jarige man is door gerechtshof ’s-Hertogenbosch veroordeeld tot 10 jaar cel. Hij heeft 2 vrouwen verkracht en een van hen opgesloten in haar eigen huis. De rechtbank Oost-Brabant legde de man een celstraf van 6 jaar op.

In februari 2020 liep de man langs een tuin waar op dat moment een 67-jarige vrouw bezig was met snoeiwerkzaamheden. Hij bood spontaan aan te helpen. De vrouw bood hem als dank voor zijn hulp wat te drinken aan, waarna ze aangaf dat de man weer moest vertrekken. De man wilde echter een kus, wat de vrouw weigerde. Daarop volgde een worsteling waarbij de man de keel van de vrouw dichtkneep en zei dat hij seks met haar wilde. De vrouw weigerde dit ook, waarop de man haar verkrachtte onder het roepen van bedreigingen dat hij haar zou doden. Daarna sloot hij de vrouw op in het toilet, barricadeerde de deur en verliet de woning. De vrouw werd uiteindelijk bevrijd door haar buurvrouw.


Enkele weken later was de man op bezoek bij een bekende van hem, een 63-jarige vrouw. Toen zij op enig moment aangaf dat de man moest vertrekken, gaf hij aan dat hij wilde blijven slapen. De vrouw weigerde dit. De man heeft haar toen tegen haar wangen gestompt en haar bovenkleding zodanig stevig vastgepakt en gedraaid dat deze strak om haar hals kwam te zitten. Terwijl de man haar in bedwang hield, pakte hij een mes en met dat mes in zijn hand heeft hij haar bovenkleding opengescheurd. Hij riep daarbij dat hij haar zou doden. Vervolgens verkrachtte hij de vrouw. Hij verliet de woning 1,5 uur later.

Vrijspraak voor poging tot doodslag

Met de rechtbank Oost-Brabant, maar anders dan het Openbaar Ministerie, vindt het hof de pogingen tot doodslag niet bewezen. Hoewel het hof de grote angst die beide slachtoffers hebben doorstaan niet in twijfel trekt, is dat niet voldoende om te concluderen dat er een aanmerkelijke kans bestond dat zij zouden te komen overlijden door het handelen van de man. Hij wordt daarom vrijgesproken van poging tot doodslag.


Uitgangspunt

Sinds mei 2022 geldt binnen de rechtspraak een nieuw oriëntatiepunt voor straftoemeting voor verkrachting dat gedifferentieerd is naar de mate van dwang. Indien sprake is van een verkrachting met ernstig geweld geldt als uitgangspunt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 48 maanden. Gelet op het toegepaste geweld, het groot aantal vernederende en bedreigende handelingen, volgt het hof dit uitgangspunt.

Hogere celstraf

Weliswaar betuigde de man spijt tegenover de slachtoffers, maar omdat hij de tenlastegelegde feiten blijft ontkennen is het voor het hof niet duidelijk waar deze spijt zich op richt. De celstraf die het hof aan de man oplegt, is hoger dan de rechtbank. Het hof vindt dat de celstraf die de rechtbank oplegde onvoldoende recht doet aan de ernst van de feiten.


De man moet daarnaast aan beide vrouwen 15.000 euro schadevergoeding betalen.

De uitspraak wordt zo snel mogelijk onder dit bericht gepubliceerd.