EINDHOVEN - Op het Bontgenoten Winterfestival wordt in november 2019 een man ernstig mishandeld. Als gevolg daarvan verloor hij het zicht van zijn linkeroog. In september 2020 wordt na lang speurwerk een verdachte opgepakt. Hij stond vandaag voor de rechter. Het Openbaar Ministerie (OM) eist een gevangenisstraf van 18 maanden tegen de man.
Het festival vindt op 2 november 2019 plaats in het Philips de Jonghpark in Eindhoven. Het slachtoffer is met een vriend aan het praten als er ruzie ontstaat, waarbij hij hard op zijn hoofd wordt geslagen. Als direct blijkt dat de situatie ernstig is. In het ziekenhuis wordt vastgesteld dat zijn neus, jukbeen en oogkas gebroken zijn. Zijn linkeroog raakt ernstig beschadigd. De gevolgen voor het slachtoffer zijn enorm. Hij verloor het zicht van zijn linkeroog kan daarom niet meer verder met zijn werk als elektricien. Ook kan hij niet meer voetballen.
Kickbokser
Direct start de politie een zoektocht naar de dader. Mede door aandacht in onder meer Opsporing Verzocht en Bureau Brabant werd de man eind september 2020 aangehouden. Even daarvoor is de man afgeluisterd en opgenomen gesprekken zorgen mede voor het bewijs in de zaak. Het OM neemt het de verdachte kwalijk dat hij op het festival zoveel geweld heeft gebruikt, zeker omdat hij als kickbokser heel goed weet hoe groot de impact van een trap of klap kan zijn. De officier van justitie daarover: ‘De verdachte is door zijn sport getraind om anderen zo hard mogelijk te raken. Als je onder die omstandigheden iemand op een festival een klap in het gezicht geeft, dan is er een aanmerkelijke kans dat die ander zwaar letsel oploopt, en aanvaard je die kans ook.’
Proceshouding
De officier van justitie stond tijdens de zitting ook stil bij de proceshouding van de verdachte tijdens het onderzoek. Hij citeerde onder meer uit afgeluisterde gesprekken, waarin duidelijk werd dat hij alles behalve zijn verantwoordelijk nam voor zijn daden. Zo heeft hij zich niet gemeld na de mishandeling, zelfs niet toen hij vernam dat het slachtoffer aan een oog blind was. Ook heeft hij geprobeerd om samen met vrienden een scenario te bedenken om er onderuit te komen. De officier van justitie vindt dit laakbaar: ‘Voor mij een wereld van verschil met iemand die sorry zegt en laat merken dat hij dit echt niet gewild heeft.’ Kenmerkend voor de houding is volgens de officier een uitspraak die uit een tapgesprek naar voren kwam op het moment dat beelden van de verdachte naar buiten werden gebracht. Tegen een vriend zei hij toen trots dat het zijn debuut op de Nederlandse televisie was.’
Strafeis
Het OM wil dat de verdachte opdraait voor de medische kosten en eist naast een gevangenisstraf van 18 maanden ook dat de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betaalt van ruim 36.000 euro. Uitspraak in de zaak is over twee weken.