Het gaat om vijf mannen van 29, 32, 33, 34 en 39 jaar uit Boxtel, Helmond, Beek en Donk en Eindhoven en twee vrouwen in de leeftijd van 25 en 27 jaar uit Boxtel en Helmond.
Het OM eiste geldboetes en gevangenisstraffen oplopend van 6, 10, 12 en 18 maanden tot 4, 5 en 7 jaar.
Het onderzoek draait om de hoofdverdachte die met zijn bedrijf handelde chemicaliën maar daarnaast ook via dit bedrijf harddrugs verhandelde. Tevens was hij als vendor 'RGNL' actief en handelde hij samen met twee andere medeverdachten als vendor 'DKBV' in harddrugs. Hij betrok zijn vrienden, familie en vriendin bij zijn criminele activiteiten. Zij waren werkzaam voor dit bedrijf en/of voor één van de vendors op het darkweb.
Start onderzoek
Nadat er in Finland in juni en juli 2017 61 pakketten met daarin flakka (a-PVP) en XTC-tabletten door de douane zijn onderschept, hebben de Finnen onderzoek gedaan welke vendor op het darkweb daarvoor verantwoordelijk zou kunnen zijn. Ze kwamen daarbij uit bij een Nederlandse vendor, vanwege de overeenkomsten tussen aangeboden drugs en de stoffen die ze in beslag hadden genomen. Ook stonden er drie -verzonnen- Nederlandse namen als afzenders genoteerd.
Het gespecialiseerde Post Interventieteam van de politie (PIT) in Nederland is, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, vervolgens het onderzoek 26Morrobay gestart.
Het team houdt zich exclusief bezig met de onderschepping en bestrijding van verzending van illegale goederen en dan met name van verdovende middelen via de post. Het onderzoek leidde naar de verdachten.
Aanhoudingen
Op 8 augustus 2017 is één van de verdachten op heterdaad aangehouden, tijdens het inleveren van pakketten en enveloppen met verdovende middelen. Vervolgens volgden ook de aanhoudingen van de hoofdverdachte (de vendor) en zijn vriendin en zijn hun woning met bijbehorende berging en het bedrijfspand in Boxtel doorzocht door de politie.
Voorts zijn op 16 en 29 augustus 2017 de overige verdachten aangehouden, onder meer op basis van informatie van de Finse douane, DNA en Dacty-matches en op basis van camerabeelden van post/pakket servicepunten. Bij de doorzoeking van de auto van één van de verdachten trof de politie meerdere postpakketten aan met daarin cocaïne en MDMA, verstopt in uitgeholde kaarsen. In een schuurtje in Helmond van de oma van deze verdachte en diens, eveneens als verdachte aangehouden, broer heeft de politie half september 2017 meer dan 63.000 XTC-pillen en andere drugs aangetroffen en in beslag genomen.
Nederland en de uitvoer van drugs
Nederland speelt een zeer prominente rol binnen de internationale drugsverkoop via het darkweb. Drugs die via het darkweb worden verkocht, worden vanuit Nederland via postpakketten verzonden naar het buitenland. Dat logistieke proces is in Nederland goed op orde en criminelen maken hiervan misbruik. De omvang van het misbruik van post- en pakketdiensten bij het uitvoeren van verdovende middelen heeft inmiddels ertoe geleid dat enkele landen deze goederenstroom uit Nederland als een risicofactor kwalificeren. Zij zien zich genoodzaakt om verhoogde controles uit te voeren op post uit Nederland.
Nederland zelf heeft zich genoodzaakt gezien het Post Interventieteam (PIT) op te richten. Het PIT werkt veel samen met bedrijven die post- en pakketdiensten aanbieden.
Volgens de officieren van justitie hebben de verdachten in de strafzaak 26Morrobay flink bijgedragen aan het negatieve beeld van Nederland als exportland van harddrugs. “Samen met de verdovende middelen exporteren we immers ook de negatieve consequenties van die middelen naar andere landen.” Naast de schadelijke consequenties voor de gezondheid leiden harddrugs tot (grote) problemen in de samenleving. Ze veroorzaken criminaliteit: de gebruikers plegen strafbare feiten, in het bijzonder vermogensdelicten, om in hun behoefte te voorzien. Ook het geweld dat gepaard gaat met de handel in verdovende middelen mag inmiddels een feit van algemene bekendheid genoemd worden.
Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat zij louter uit financieel gewin een actieve en substantiële bijdrage hebben geleverd aan het in stand houden van criminaliteit.
Uitspraak
De strafzaak gaat verder met de pleidooien van de advocaten, repliek- en dupliek. Als alles volgens planning verloopt, is op 13 november 2020 de laatste zittingsdag. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.