VELDHOVEN - Een 46-jarige man uit Veldhoven verkeerde in een psychose tijdens een reeks delicten, waarbij hij onder meer een kringloopwinkel in zijn woonplaats in brand stak. Hij is daarom volledig ontoerekeningsvatbaar en krijgt geen straf opgelegd. Om herhaling te voorkomen, legt de rechtbank Oost-Brabant wel terbeschikkingstelling (tbs) met voorwaarden op.

In juli 2023 ging ’s nachts de kringloopwinkel in Veldhoven in vlammen op. Het ging om een zeer grote brand. Woningen in de directe omgeving werden op last van de brandweer ontruimd, omdat de vrees bestond dat de brand zou overslaan naar die woningen met daarin (veelal) slapende bewoners.

De verdachte ontkent dat hij het pand in brand stak. De rechtbank oordeelt dat het wel degelijk de verdachte was die de verwoestende brand stichtte. Op camerabeelden is te zien dat hij een doodlopend steegje naast de winkel inloopt, iets meer dan een minuut later terugkomt en op tientallen meters afstand met zijn handen in zijn zij naar het pand blijft staan kijken. Vervolgens is op de beelden te zien dat het pand in brand staat. De verdachte doet daarbij niets en staat alleen te kijken. Hij wordt kort daarop staande gehouden door de politie en heeft 2 aanstekers in bezit. Later die dag stak hij op een strandje van een vakantiepark in Westerhoven een prullenbak in brand. Aan een beveiliger vertelde de verdachte dat hij eerder die dag ook brand had gesticht in Veldhoven.


In mei 2023 forceerde de verdachte bij een school in Eindhoven de toegangsdeuren en een raam. Ook in het gebouw vernielde hij vuilnisbakken, lesmateriaal en handdoekdispensers. Later die maand haalde de man in Eindhoven uit verschillende auto's goederen weg. Na zijn aanhouding voor die delicten vernielde hij een politiecel en een toilet. In juni 2023 haalde hij uit een tuin in Waalre zakken chips en blikken bier weg en vernielde hij eigendommen van de bewoner.


Volledig ontoerekeningsvatbaar

De verdachte is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Zij concluderen dat sprake is van een ongespecificeerde bipolaire stemmingsstoornis. Tijdens de misdrijven verkeerde de verdachte in een manische psychose. De rechtbank beschouwt hem op advies van de deskundigen volledig ontoerekeningsvatbaar en ontslaat hem van alle rechtsvervolging. Dit betekent dat de verdachte niet strafbaar is voor de gepleegde delicten.


Het is van groot belang dat de verdachte adequaat wordt behandeld voor zijn stoornissen. Anders dan de advocaat van de verdachte, vindt de rechtbank – net als de officier van justitie – dat een zorgmachtiging niet volstaat. De rechtbank legt daarom tbs met voorwaarden op. Zo krijgt de verdachte een meldplicht bij de reclassering, moet hij zich laten opnemen in een zorginstelling en meewerken aan een ambulante behandeling en aan begeleid wonen. Ook mag hij geen drugs en alcohol gebruiken. Als de verdachte zich niet houdt aan die voorwaarden kan eventueel alsnog dwangverpleging worden opgelegd.