NEERKANT/SOMEREN - De rechtbank Oost-Brabant heeft mannen uit Neerkant (67 jaar), Eindhoven (37), Nijmegen (49), Helmond (43) en Deurne (40 en 57) veroordeeld tot gevangenisstraffen oplopend tot 9 jaar. Zij maakten zich schuldig aan grootschalige productie van amfetamine en bezit van drugs.


Informatie uit het buitenland was het startschot voor de politie en het Openbaar Ministerie voor onderzoek 26Leie. In Neerkant trof de politie in een schuur van een boerderij met een aantal bijgebouwen van een hoveniersbedrijf, een werkend drugslab aan. Op het terrein waren verschillende chemicaliën en hardware aanwezig om op grote schaal en professionele wijze amfetamine te produceren.

De 67-jarige verdachte is eigenaar van het terrein en verhuurde dat sinds begin 2020 aan de verdachten uit Deurne. Uit chatgesprekken die de verdachten met elkaar voerden via cryptotelefoons blijkt dat zij in het drugslab bezig waren met de productie van synthetische drugs. Op het terrein stond ook een camper die werd gebruikt als slaapplaats voor de laboranten. Daarin werd een geladen automatisch vuurwapen en munitie gevonden.

In Someren werden in een loods achter een woning goederen en chemicaliën gevonden die wijzen op het produceren en/of bewerken van BMK en amfetamine. In de woning lag nog eens ongeveer 85 liter amfetamine-olie.

Leermeester en leidinggevende

Uit ontsleutelde chatgesprekken op de cryptotelefoons blijkt dat de Eindhovenaar de zogenaamde leermeester was en dat hij de verdachten uit Helmond en Nijmegen aan het opleiden was tot laborant. Zij werkten allen voor de mannen uit Deurne.

Volgens de rechtbank had de 40-jarige verdachte uit Deurne een leidinggevende rol. Hij was een van de initiatiefnemers tot het plegen van de drugsdelicten. Samen met zijn schoonvader zocht hij steeds naar locaties en haalde eigenaren over om met hen in zee te gaan. Als de locaties eenmaal in gebruik waren, stuurde de schoonzoon de laboranten aan.

Verder heeft de 40-jarige verdachte uit Deurne zich schuldig gemaakt aan het medeplegen van de export van een grote hoeveelheid metamfetamine naar Duitsland. Zijn schoonvader wordt vrijgesproken voor dit feit.

Grote risico’s voor mens en milieu

De chemische processen bij de productie van synthetische drugs, de ongecontroleerde opslag van chemicaliën en de dumping van drugsafval brengen grote risico’s voor mens en milieu met zich mee, zoals in deze zaak op beide locaties ook het geval was. Zo stond in Someren een gestolen bakwagen met valse kentekenplaten, volgeladen met afval uit het drugslab. Honderden jerrycans en vaten waren stukgesneden om zoveel mogelijk afval in de wagen kwijt te kunnen.

Het is een bekende manier van afvaldumping om zoveel mogelijk afval in een gestolen bedrijfsauto te laden en deze vervolgens in brand te steken met milieuschade tot gevolg. In Neerkant werden vanuit de productieruimte chemicaliën naar buiten geloosd waardoor een vijver met chemisch afval ontstond.

Gevangenisstraffen

Gelet op het voorgaande legt de rechtbank een gevangenisstraf op van 9 jaar aan de 40-jarige verdachte uit Deurne. Zijn schoonvader was ook een van initiatiefnemers. Hij krijg een gevangenisstraf van 8 jaar.

De rechtbank veroordeelt de Eindhovenaar tot een gevangenisstraf van 7 jaar. Hij was de leermeester binnen de locaties Neerkant en Someren. Daarnaast 4 maanden gevangenisstraf na voorwaardelijke veroordeling.

De man uit Helmond was laborant binnen het drugslab in Neerkant en krijgt 4 jaar gevangenisstraf. De Nijmegenaar was ook laborant in het drugslab in Neerkant. Aan hem legt de rechtbank een gevangenisstraf op van 5 jaar. Hij is blijkens zijn strafblad in het buitenland al vele malen eerder is veroordeeld voor soortgelijke feiten.

De 67-jarige man uit Neerkant verhuurde zijn terrein. Het is niet komen vast te staan dat hij zelf een van de initiatiefnemers was. Hij krijgt een gevangenisstraf van 2 jaar.