OSS/EINDHOVEN - De rechtbank Oost-Brabant spreekt een 43-jarige man uit Oss vrij van bezit van een kilo fentanyl die ruim 3 jaar geleden in een schuur in Eindhoven werd aangetroffen. Er is onvoldoende bewijs dat hij de zeer krachtige pijnstiller aan degene bij wie het werd aangetroffen leverde. De verdachte krijgt wel celstraffen van in totaal 2,5 jaar en een totale geldboete van 30.000 euro voor andere drugsdelicten, bedreiging en witwassen.


De politie trof de fentanyl in februari 2020 aan. Fentanyl is een morfineachtige pijnstiller die vergelijkbaar is met verdovende middelen zoals heroïne, maar wel zeer veel krachtiger is. De stof staat op de harddrugslijst van de Opiumwet. Volgens de officier van justitie had de verdachte de fentanyl in een boodschappentas gedaan en aan de eigenaar van de schuur gegeven. De verdachte ontkent.

Hoewel er aanwijzingen zijn die kunnen betekenen dat de verdachte inderdaad de fentanyl in bezit heeft gehad, oordeelt de rechtbank dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is dat hij degene is die de drugs aan de Eindhovenaar heeft gegeven. Op de boodschappentas zat een vingerafdruk van de verdachte, maar die zat op de buitenkant van een veel voorkomende tas die bovendien verplaatsbaar is. Dit betekent dat die vingerafdruk op zichzelf nog niet bewijst dat de verdachte de fentanyl op enig moment in bezit had. Ook waren er afgeluisterde gesprekken die zouden kunnen worden uitgelegd dat de verdachte met de fentanyl te maken had, maar ook dat vindt de rechtbank niet zeker. Omdat er geen ander bewijs in het dossier zit spreekt de rechtbank de verdachte vrij van dit verwijt.

Drugsdelicten en bedreiging

De verdachte wordt wél veroordeeld voor het treffen van strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs en de handel daarin. Zo communiceerde hij tussen januari en mei 2021 met anderen over de levering en productie van harddrugs. Ook kocht hij een partij van 1.000 kilo zogenaamde pre precursor voor amfetamine en wilde hij dit omzetten naar amfetamine-olie. Daarnaast bedreigde hij één van de personen met wie hij over drugs communiceerde, toen er een voorraad precursoren gestolen werd.

Witwassen

Tussen januari 2015 en augustus 2019 maakte de verdachte zich verder schuldig aan witwassen van crimineel geld. Hij stortte in die periode ruim 150.000 euro aan contante geldbedragen op twee bankrekeningen en had daarnaast ruim 90.000 euro aan contant geld in bezit dat via een constructie ook voor persoonlijke uitgaven werd gebruikt. Dit alles terwijl hij nauwelijks legale inkomsten had.

Ontmoedigen

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er onder meer rekening mee dat de verdachte eerder veroordeeld is voor bedreigingen. Ook speelt mee dat hij met zijn handelen puur uit was op het maken van financiële winst. Om dit gedrag te ontmoedigen legt de rechtbank, naast een celstraf van 2 jaar, ook een forse geldboete op van 15.000 euro. Voor het witwassen krijgt de verdachte een celstraf van 6 maanden en nog eens een geldboete van 15.000 euro.