NOORD-BRABANT - Brabant gaat gemeenten helpen bij het op grotere schaal versterken van de biodiversiteit in hun gemeente. Door niet per woning maar in een hele gemeente ineens kwetsbare diersoorten een goed leefgebied te geven, ontstaat veel sneller en eenvoudiger ruimte voor woningbouw, verbouwen en isoleren. Dat gaat helpen bij veel belangrijke opgaven waaronder ook energiebesparing.


Op dit moment wordt vaak op woningniveau gekeken of er in de directe omgeving of in spouwmuur en onder het dak van een woning huismussen, vleermuizen, gierzwaluwen of andere kwetsbare soorten verblijven. Het mag niet nog slechter gaan met deze diersoorten, zij hebben het moeilijk omdat er steeds meer leefplekken verdwijnen. Biodiversiteit niet verslechteren is dus een voorwaarde om bijvoorbeeld te mogen bouwen, verbouwen en isoleren.

Hagar Roijackers, gedeputeerde Natuur: “We gaan gemeenten helpen om voor hun hele gemeente ineens een goed leefgebied te kunnen maken voor beschermde dieren. Er ontstaat daardoor naast goede sterkere natuur ook direct ruimte voor gemeentelijke opgaven zoals woningbouw, renoveren en isoleren. Door de biodiversiteit in de hele gemeente ineens te versterken, maakt het namelijk minder uit wat je precies waar wanneer wilt gaan doen als gemeente of als individuele inwoner. Het schept dus meteen ruimte voor activiteiten. Een mooi bijkomend voordeel is dat er zo ook minder juridische procedures nodig zijn en versnellen van activiteiten dus mogelijk is.”

Hulp voor gemeenten

De provincie is hier al langere tijd mee bezig en geeft nu biodiversiteit, woningbouw en energiebesparing een extra zet in de goede richting. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben op 10 december besloten in het kader van de regeling Versterking biodiversiteit en versnelling energiebesparing in totaal 19,6 miljoen ter beschikking te stellen. Daarvan komt 6,5 miljoen uit de Brabantse schatkist, voor de rest van de middelen heeft Brabant gelobbyd voor Rijksmiddelen die nu naar Brabant komen. Gemeenten kunnen de komende jaren een beroep op de regeling doen.


Energiearmoede tegen gaan

Bas Maes, gedeputeerde voor Klimaat & Energie: “We vinden het van belang dat we energie besparen. Voor het klimaat, maar ook om de energierekening voor Brabanders betaalbaar te houden. Want energie die je niet verbruikt hoef je niet op te wekken, niet te transporteren en uiteindelijk ook niet af te rekenen. Het daadwerkelijk isoleren van huizen is vooral aan woningcorporaties en huiseigenaren. Maar met deze regeling zorgen we voor de juiste randvoorwaarden zodat dit ook op nog grotere schaal kan plaatsvinden. Goed voor de biodiversiteit, goed voor het klimaat en goed voor de portemonnee van de Brabander.”