EINDHOVEN - Documentaire Stemmen van naoorlogse generaties geeft een stem aan de tweede en derde generatie en toont op indringende wijze een kijk op de doorwerking van oorlog en koloniaal verleden.

De documentaire Stemmen van naoorlogse generaties. Hoe oorlog en koloniaal verleden doorwerken laat zien hoe traumatische oorlogservaringen van ouders of grootouders nog steeds impact kunnen hebben op hun nazaten. En hoe dit van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Over de film

Stemmen van naoorlogse generaties geeft aan de hand van interviews met bekende literaire schrijvers van de tweede generatie een openhartige inkijk en terugblik op hùn verleden. Zij groeiden op met (groot)ouders met onverwerkte trauma’s. Vier personen van de derde generatie laten de doorwerking van hùn familie-geschiedenis voelen die een dagelijkse inspiratiebron is voor hun werk. Zij willen de vaak onbewuste patronen doorbreken. Drie van hen geven op een kunstzinnige wijze een nieuwe taal aan dit belaste verleden.

Over de productie

De makers Armando Ello en Simone Berger interviewden Adriaan van Dis, Dido Michielsen, Marion Bloem, Reggie Baay en Sylvia Pessireron. En van de derde generatie: Robin Block, Cheroney Pelupessy, Esmay Usmany en Inez Schelfhout. Allen met Indische en/of Molukse roots. Zij werkten samen met Gigi van Grevenbroek die een 2D-animatie maakte om de invloed van angst en stress op lichaam en brein op een toegankelijke wijze uit te beelden. De aanvullende gesprekken met diverse traumaspecialisten geven meer inzicht en werken verhelderd. De documentaire is tot stand gekomen in het kader van het themajaar 2023 ‘Leven met oorlog’ vanuit Platform WO2 en een open call vanuit het Vfonds.

Foto-expositie en educatie

Onderdeel van dit project ‘Leven met oorlog. Van Overleven naar Leven’ is een rondreizende foto-expositie met fotoportretten en teksten van de geïnterviewde personen. Aangevuld met portretten en teksten uit de eerdere publicatie en jubileumuitgave 75 jaar Vrijheid De lange reis van de Poesaka. Indische tastbare herinneringen van Ello en Berger. In juli en augustus was deze expositie te zien bij OBA Amsterdam-Oosterdok en in Barak 1B bij Nationaal Monument Kamp Vught. In januari t/m maart 2025 is deze expositie bij het Rieveldpaviljoen in Amersfoort te zien. Voor het VO ontwikkelden de makers online lesmateriaal met korte filmfragmenten en lesbrieven.

Programma - filmladder 2024


Vanaf 1 augustus is de film via Mokum Filmdistributie in heel Nederland aangeboden en in première gegaan.
Er zijn ruim 220 filmvertoningen geweest. Er waren mooie programma’s rondom of op de Nationale 15 augustus-herdenking. Twintig keer werd er een introductie door de makers verzorgd en gingen zij na afloop met de aanwezigen in gesprek. Een aantal keren verzorgden medewerkers van Stichting Pelita een nagesprek.

De komende weken zijn er filmvertoningen in Brabant en Limburg:

- Op zaterdag 2 en zondag 3 november om 14.15 uur bij Lumière in Maastricht: https://lumiere.nl/films/stemmen-van-naoorlogse-generaties
- Op zondag 3 november om 16.00 uur ‘Special’ bij Filmtheater De Nieuwe Scene in Venlo
- Op woensdagavond 13 november om 19.30 uur bij NatLab in Eindhoven met Q&A: https://www.natlab.nl/nl/programma/7285/simone-berger-armando-ello/stemmen-van-naoorlogse-generaties-q-a
- Op woensdagavond 20 november om 19.20 uur bij De Verkadefabriek in Den Bosch met Q&A: https://www.verkadefabriek.nl/agenda/stemmen-van-naoorlogse-generaties-148518
Met diverse filmhuizen o.a. in Amsterdam, Almere en Haarlem gaan we begin 2025 filmvertoningen met Q&A plannen. Volg onze filmladder bij Agenda: https://educatievoormalignederlandsindie.nl/

Titelsong

Speciaal voor deze documentaire hebben de regisseurs zangeres Esmay Usmany gevraagd een tekst te schrijven voor de titelsong en heeft zij de muziek gecomponeerd op basis van de interviews en de diverse thema’s: ‘Ik ben omdat zij waren’: https://youtu.be/hjt9r46LqfY?si=h-uFm_lI6cY3dBrv

De afgelopen filmvertoningen met Q&A in heel Nederland maakten veel los onder de bezoekers. Het biedt de naoorlogse generaties, erkenning, herkenning, onderlinge verbondenheid en troost. En een opening om met elkaar in gesprek te gaan en de, vaak onbewuste, (familie)patronen te doorbreken. Het biedt ook kennis en inzicht voor degenen die weinig van deze vaderlandse geschiedenis overzee afweten.

Recensies

TROUW 4*: “Een onmisbare documentaire over intergenerationele trauma’s”
HET PAROOL: “Stemmen van naoorlogse generaties maakt de fantoompijn van wortels in een thuis dat niet meer bestaat voelbaar”
FILMTOTAAL 3,5*: “Stemmen van naoorlogse generaties maakt het generationele trauma inzichtelijk”
CINEMAGAZINE 3,5*: “Een heldere kijk op het doorwerken van intergenerationele trauma’s”