NOORD-BRABANT - De provincie Noord-Brabant en het Nationaal Restauratiefonds willen samen het behoud van monumenten in de provincie een impuls geven. Eigenaren van monumenten en cultuurhistorisch waardevolle gebieden kunnen volgend jaar bij het nieuw op te richten Brabants Erfgoedfonds - tegen gunstige voorwaarden - een lening afsluiten.

De Brabantse volksvertegenwoordiging, Provinciale Staten, moet nog instemmen met een voorstel om 50 miljoen euro voor dit doel uit te trekken. Daarvoor wordt binnenkort een zogeheten procedure van Wensen en Bedenkingen opgestart. Als dat tot een positief resultaat leidt, kan het Nationaal Restauratiefonds de regeling gaan voorbereiden.

Het Brabants Erfgoedfonds wordt opgezet om onderhoud, restauratie, herbestemming, verduurzaming en klimaatadaptatie van (rijks en gemeentelijke) monumenten plus cultuurhistorisch waardevolle gebieden in Brabant een handje te helpen. In de laatste categorie vallen onder meer waterbouwkundige elementen (als weteringen en kanalen), natuur door mensen gemaakt (bijv. heide, vennen en populierenlanen) en militaire gebieden (als kazematten, inundatiegebieden).

Duurzame toekomst monumenten

Gedeputeerde Bas Maes (Erfgoed): “We zien dat door gebrek aan geld het steeds lastiger blijkt om monumenten goed te onderhouden, laat staan te restaureren of te verduurzamen. Cultureel erfgoed is belangrijk voor de identiteit van onze provincie. Het draagt ook bij aan de kwaliteit van de leefomgeving. Om er voor te zorgen dat ook toekomstige generaties kunnen genieten van het Brabants cultureel erfgoed, is het belangrijk om te investeren in een duurzame toekomst van deze monumenten en gebieden.” De uitvoering van de regeling is in handen van het Restauratiefonds in Amersfoort. De organisatie zonder winstoogmerk beheert voor het in stand houden van erfgoed vergelijkbare fondsen met leningen tegen lage rente voor de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en private partijen. Het uitgeleende geld vloeit weer terug in het fonds, zodat het opnieuw uitgegeven kan worden aan een volgend project. Het Brabants geld komt uit de zogeheten immunisatieportefeuille, waarin de opbrengst uit de verkoop van Essent is ondergebracht.

Brabant is koploper

Uğur Özcan, directeur/bestuurder van het Nationaal Restauratiefonds: “Wij zijn blij met het voorgenomen besluit van de provincie om in dit nieuwe fonds samen te gaan werken aan het stimuleren en ondersteunen van Brabants erfgoed. Brabant is hiermee koploper en het eerste regionale monumentenfonds dat klimaatadapatieve maatregelen gaat ondersteunen. Daarbij dragen we gezamenlijk bij aan het versnellen van belangrijke ruimtelijke transities, zoals de klimaatopgave en de verduurzaming van Brabant.”