Volgens het onderzoek hebben jongeren moeite met het maken en onderhouden van sociale contacten. Ook heeft social media een negatieve invloed. De Luisterhuisjes maakten vandaag, op de eerste dag van de Week van de mentale gezondheid, een eerste stop in Eindhoven. Op het 18 Septemberplein werden voorbijgangers spelenderwijs gestimuleerd om meer waardevolle connecties te maken.
Rashawn (20): "Wanneer je contact maakt met elkaar en goed naar elkaar luistert, ontdek je dat we allemaal tegen dezelfde dingen aan lopen. Dat helpt om het taboe rondom eenzaamheid en mentale gezondheid te doorbreken."
Ervaringsdeskundigen
In de huisjes werden goede gesprekken gevoerd aan de hand van een speciaal Luisterspel met verschillende vragenkaartjes en luisteropdrachten. Dit alles wordt begeleid door de vijftien jongeren die weten hoe het is om eenzaam te zijn of te worstelen met mentale klachten. Zij hebben allemaal deelgenomen aan de Maatschappelijke Diensttijd (MDT), een programma waarbij jongeren hun talenten ontwikkelen, mensen buiten hun eigen leefwereld ontmoeten en iets doen voor een ander. Voor ieder van hen heeft meedoen een positieve invloed gehad op hun mentale gezondheid. Nu delen ze hun ervaringen en laten ze zien wat waardevolle connecties kunnen betekenen bij het doorbreken van een negatieve spiraal.
Daisy Satijn, programmadirecteur MDT: "Voor jongeren die meedoen met MDT, kunnen nieuwe ontmoetingen een enorm positieve impact hebben op hun mentale gezondheid. Ze voelen zich gehoord, doen zelfvertrouwen op, maken nieuwe vrienden of vinden herkenning. Met deze tour inspireren MDT-deelnemers de rest van het land om ook meer betekenisvolle ontmoetingen te maken."
Samen het land door
De Luisterhuisjes maken morgen nog een stop bij de Avans Hogeschool in Breda en reizen donderdag door naar het congres Missie Mentaal van het ministerie van VWS bij Radio Kootwijk. De komende maanden vervolgen ze hun reis door het land. Deze tour is een initiatief van de Maatschappelijke Diensttijd (MDT) in samenwerking met MIND Us en Luister Eens. De partijen vinden elkaar in hun gezamenlijke ambitie om aandacht te vragen voor mentale gezondheid onder jongeren.
Frederieke Vriends, directeur MIND Us: "Wij zetten ons dag in dag uit in om de mentale gezondheid van jongeren in Nederland te verbeteren. Het ondersteunen van jongeren door hen een luisterend oor te bieden is daarbij één van de speerpunten. Iedereen kent wel iemand die momenteel mentale klachten heeft of niet lekker in diens vel zit. En juist daarom is het belangrijk dat we allemaal ons best doen om het gesprek hierover te starten en er voor elkaar te zijn. Met het gezamenlijke Luisterspel willen we – net als met onze online tool 'De Checkers' – mensen stimuleren om echt naar elkaar te luisteren."
Over MDT
Maatschappelijke Diensttijd (MDT) is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries. De afgelopen jaren deden al meer dan honderdduizend jongeren mee, allemaal met een eigen verhaal. Binnen deze tour staan vijftien van die verhalen centraal.