EINDHOVEN - Commissaris van de Koning Ina Adema heeft zaterdagavond 14 september in het Philips Stadion in Eindhoven aan zeven Brabantse paralympische en olympische sporters de provinciepenning uitgereikt. De sporters zijn daarmee ook benoemd tot Ereburger van Brabant. Dit vanwege de bijzondere sportieve prestaties die zij hebben geleverd.


“Jullie zijn een bron van inspiratie en een voorbeeld voor veel Brabanders en voor jonge sporttalenten in het bijzonder”, aldus Commissaris van de Koning Ina Adema, in aanwezigheid van sportgedeputeerde Bas Maes. Zij reikte de provinciepenning onder anderen uit aan Sylvana van Hees. Zij behaalde goud met de vrouwen van het Nederlandse rolstoelbasketbal. Ook baanwielrenner Harrie Lavreysen kreeg de penning uitgereikt. Hij pakte drie keer goud in Parijs en is door twee eerdere gouden plakken in Tokio de meest succesvolste Olympische speler aller tijden.

Hockey

Frédérique Matla, Laura Nunnink en Pien Sanders mochten de provinciepenning in ontvangst nemen omdat zij met de Nederlandse hockeyvrouwen opnieuw goud wisten binnen te slepen. De drie speelster stonden ook op het veld toen de hockeydames in 2021 goud haalden bij de Olympische Spelen in Tokio.

Open water

Zwemster Sharon van Rouwendaal krijgt de provinciepenning en het Ereburgerschap van Brabant vanwege haar uitmuntende prestaties en gouden plak op de 10 kilometer open water in Parijs. Zij ontvangt de penning en de titel later omdat zij niet aanwezig kon zijn bij de uitreiking zaterdagavond. Wel aanwezig in het Philips Stadion was Tennisser Niels Vink. Zowel in het enkel- als in het dubbelspel scoorde hij een gouden medaille. Ook Niels Vink ontving uit handen van Commissaris van de Koning Ina Adema de provinciepenning en het Ereburgerschap van Brabant.

Toegejuicht

Bij de Paralympische en Olympische spelen in Parijs kwamen 67 Brabantse sporters in actie. In totaal werden in Parijs maar liefst 29 Brabantse medailles gehaald. Brabant was omgerekend verantwoordelijk voor één derde van de Nederlandse medaillespiegel. In de rust van de wedstrijd PSV- N.E.C. op zaterdag 14 september werden ruim 30 atleten toegejuicht door duizenden Brabanders. Zij waren daar op uitnodiging van de provincie Noord-Brabant, BrabantSport en PSV.