Als je op zoek bent naar antifouling, een onderwaterverf die de romp van je boot beschermt tegen aangroei, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten. In onze webshop marinediscounter.nl hebben we de beste merken op het gebied van jachtlakken voor je klaarstaan, waaronder International, Epifanes en Sigma Coatings. Als je vragen hebt over welk type en merk het beste is voor jouw boot of schip, aarzel dan niet om ze aan ons te stellen. Bij onze verfproducten krijg je van ons ook instructies, waarin we stap voor stap uitleggen hoe je ze het beste kunt aanbrengen. We hebben op marinediscounter.nl ook een online verfgids die je laag voor laag advies geeft.
Er zijn verschillende soorten antifouling beschikbaar, maar veruit de meest gebruikte variant is de zelfslijpende antifouling. Deze verf voorkomt dat er aangroei op het onderwaterschip komt. Het werkt door flinterdunne laagjes verf los te laten zodra het schip zich voortbeweegt, waardoor aangroei die probeert zich hierop vast te zetten geen schijn van kans maakt. Het is echter belangrijk op te merken dat zelfslijpende antifouling niet geschikt is voor snelvarende schepen. Voor deze schepen wordt een harde antifouling aanbevolen.
Harde antifouling is een aangroeiwerende verf die niet zelf polijst zodra hij is aangebracht. Het vormt een vaste laag die aangroeiwerende stoffen afscheidt. Na verloop van tijd kan er echter een opeenhoping van dikke, zware verflagen ontstaan, wat een nadeel kan zijn. Deze coating wordt voornamelijk gebruikt bij boten die sneller varen dan 30 knopen (50 km/h) en boten die vaak op de trailer worden gezet.
Het is belangrijk op te merken dat er in Nederland strenge regels gelden met betrekking tot antifouling. Voorheen mocht elke antifouling op plezier- en beroepsvaartuigen worden gebruikt, maar vanwege het hoge kopergehalte en de biociden die in antifoulings zitten, is dit nu verboden voor de pleziervaart. Dit komt door de hoge concentratie biociden die in havens is gemeten. Merken zoals International Yachting, Epifanes, Boero, en anderen hebben nieuwe antifoulings moeten ontwikkelen met aangepaste waarden die wel zijn toegestaan voor de pleziervaart.
Als je antifouling wilt kopen, zijn er verschillende verpakkingsopties beschikbaar. Voor de pleziervaart zijn er blikken verkrijgbaar van 0,75 liter, 2,5 liter en 5 liter. Voor de beroepsvaart kunnen antifoulings met een hoog kopergehalte en biociden worden gebruikt. Deze worden vaak verkocht in blikken van 5 liter en 20 liter.
Hier zijn enkele veelgestelde vragen over antifouling:
Hoe weet ik welk type antifouling onder mijn schip is aangebracht?
Om te bepalen welk type antifouling er onder je schip is aangebracht, kun je een natte doek stevig over de coating wrijven. Als de verf afgeeft op de doek, betekent dit dat de coating zelfslijpend is.
Kan iedere antifouling over elkaar heen worden gezet?
Het is belangrijk om te weten welk type aangroeiwerende verf er momenteel onder je schip zit. In de meeste gevallen is dit een zelfslijpende variant. Je kunt geen harde antifouling direct over zelfslijpende antifouling aanbrengen. Je moet eerst de zelfslijpende variant verwijderen voordat je de harde aangroeiwerende verf kunt aanbrengen.
Een zelfslijpende antifouling kan daarentegen over zowel harde als zelfslijpende aangroeiwerende verf worden aangebracht. De hechting zal beter zijn als je eerst een ééncomponenten primer als hechting gebruikt. Kale plekken moeten ook worden bijgewerkt met een primer voor een goede hechting. Er zijn ook aangroeiwerende verven ontwikkeld op basis van teflon. Op teflon hecht geen enkele verf, dus deze moet worden verwijderd.
Wanneer moet ik een primer gebruiken?
Het is belangrijk dat er onder je schip een systeem van minimaal 5 lagen aanwezig is. Dit systeem kan bestaan uit een tweecomponenten primer, een eencomponent primer en antifouling. Voor een goede basis wordt een tweecomponenten (epoxy) primer gebruikt. Hiervan worden 2 tot 3 lagen aangebracht. Vervolgens wordt er een hechtingsprimer aangebracht, die kan bestaan uit een een- of tweecomponenten hechtingsprimer, waarvan ook 2 tot 3 lagen worden aangebracht. Als laatste stap breng je de antifouling aan, waarbij het wordt aanbevolen om 2 lagen aan te brengen.
Hoeveel antifouling heb ik nodig?
Bij de meeste antifoulings is het verbruik tussen de 6 en 8 m² per liter. Het is aan te raden om 2 lagen aan te brengen voor een betere en langere werking.
Wat is de minimumtemperatuur om te schilderen?
Zorg ervoor dat je bij het aanbrengen van aangroeiwerende verf niet schildert bij temperaturen onder de 5 graden Celsius.
Ik heb een aluminium schip, welke antifouling kan ik gebruiken?
Bij een aluminium schip kun je geen koperhoudende coating gebruiken. Er zijn speciaal ontwikkelde kopervrije antifoulings die geschikt zijn voor aluminium schepen. Deze kopervrije antifoulings kunnen veilig worden gebruikt om aangroei te voorkomen zonder het aluminium te beschadigen.
Hopelijk hebben deze antwoorden wat meer duidelijkheid gegeven over antifouling en kunnen ze je helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw boot of schip. Als je nog meer vragen hebt, staan we altijd klaar om je te helpen! Wij zijn altijd bereikbaar op 0517 433 110.